Dániai Magyarok Országos Szövetsége
Sammenslutningen af ungarske foreninger i DanmarkA Dániai magyarság első szervezetei az 56-os eseményeket követő menekültáradat letelepedése után jöttek létre. Addig nem volt említésre méltó magyar populáció az országban,  akkor azonban óvatos becslések szerint is kb. 2.000 menekült érkezett. Hozzájuk a következő években-évtizedekben folyamatosan jött az "utánpótlás", de ezzel egyidejűleg jelentős volt a továbbvándorlás (Svédország, Kanada, USA, Norvégia stb) az elhalálozás és az asszimiláció. Újabb bevándorlási hullámot jelentett 1988-89-ben a Ceausescu diktatúra haláltusája, mikor is százával érkeztek Erdélyből és Románia más részeiről is.

A dániai magyarság jelenlegi létszámáról pontos felmérések hiányában csak becslésekbe bocsátkozhatunk. A legtöbben valahol 2.000 és 4.000 közé teszik ezt a számot. Mivel a földrajzi széttagoltság igen nagy, a szervezeti élet csak Koppenhágában és környékén alakult ki,  vidéken ehhez sehol nem volt meg a kellő koncentráció. Koppenhágában és környékén 4-500 magyarról tudunk. Közülük természetesen nem mindenki aktív, magyarsága ápolását nem mindenki tartja fontosnak.

A Dániai Magyarok Országos Szövetsége (DMOSZ) 1998-ban alakult meg Koppenhágában. A DMOSZ célja, hogy a dániai magyarság egyesületeinek gyűjtő szervezete legyen, segítse a magyarság dániai beilleszkedését, ápolja a magyar nyelvet és hagyományokat.


Sajnálattal kell közölnünk, hogy a Szövetség 2012 szeptemberében megszűnt, újjászervezése folyamatban van...