• 2015. szeptember 14.

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén elfogadott dokumentumok

- Zárónyilatkozat

- Állásfoglalás: Méltányosságot Magyarországnak!

 

 • 2015. augusztus 15.

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlése

Majna-Frankfurt, Németország, 2015. szeptember 12. (szombat), 9.00 - 19.00 óra.

A közgyűlésen a szervezet tisztségviselői, az országos szervezetek küldöttei mellett meghívott előadók, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői is részt vesznek.

A tervezett 24 napirendi pont között olyan fontos kérdések kerülnek terítékre, mint  a tagszervezetek éves tevékenységi beszámolói, a magyarság globális feladatairól szóló stratégia, az őszi Diaszpóra Tanács ülésének előkészítése, Az európai Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak helyzete, az Őrszavak online újság működése stb.

 

 •  2015. július 7.Pályázati kiírás

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet

- szlovén állampolgárságú, vagy
- valamely más külföldi (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna kivételével) ország állampolgárságával rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személyek számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2015/2016-os tanévben.

A pályázati kiírás tartalmát a Balassi Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve dolgozta ki, és a pályázatot az Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

>>Pályázati kiírás>>

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2015. július 20. helyi idő szerint 15.00 óra.

 

 • 2015. május 25.

Várhatóan az idén is meghirdetik a Balassi Intézet egyetemi előkészítő képzését.

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)  várhatóan a 2015/2016-os tanévre is meghirdeti határon túli magyar középiskolások számára az ösztöndíjas egyetemi előkészítő pályázatát. Az ún. nyugati szórványban élő magyar nemzetiségűek közül várhatóan 16 diák vehet majd részt az ösztöndíjas képzésben.

>>Részletesebben>>

Tájékoztató

 

 • 2015. április 24.

Kibővített elnökségi ülés Budapesten

2015. május 30-án és 31-én tartjuk Budapesten a NYEOMSZSZ kibővített elnökségi ülését, amelyen az elnökségi tagok mellett meghívottként részt vesznek az elmúlt közgyűlés óta újonnan választott országos elnökök, ill. az Államtitkárság képviselői.

Napirenden szerepelnek többek között mind stratégiai, mind képviseleti kérdések.

 

 • 2015. április 14.

Semjén: kulcsfontosságú a diaszpóra magyarságának megtartása

Erről a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten beszélt, amikor megnyitotta az idei Kőrösi Csoma Sándor-programot a Magyarság Házában. Azt mondta, a magyar nemzet egyesítése szempontjából kulcsfontosságú a programban közreműködő fiatalok munkája, a diaszpóra szempontjából ugyanis sokszor az utolsó pillanatban vannak.

A Nemzeti Regiszter híre

 

 • 2015. március 12.

Elindult a Petőfi Sándor Program 

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság meghirdeti a Petőfi Sándor Programot – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, és segítsék a már meglévő kinti közösségeket. Az államtitkár felidézte előzményként a Kőrösi Csoma Sándor Programot, amelynek mintájára indítják el a Kárpát-medencei szórványmagyarság megerősítését célzó Petőfi Sándor Programot. A program célterülete a Kárpát-medence mellett Ausztria, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Csángóföld. A pályázati kiírás és a program részletes ismertetője már elérhető a Nemzeti Regiszter oldalán.

(Forrás: Nemzeti Regiszter)

 

 • 2014. november 19.
  Budapesten a Várkert-Bazárban tartotta IV. ülését a Magyar Diaszpóra Tanács
 • A  Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén a NYEOMSZSZ minden tagszervezete képviseltette magát.

  Zárónyilat

   

  • 2014. október 17.

  Külhoni magyar pedagógusszervezetekkel kötött együttműködést az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

  Az OFI 2014. október 17-én Budapesten nyolc külhoni magyar pedagógusszervezettel kötött együttműködést.

   

  • 2014. szeptember 25.

  EU pályázati kiírás

  Az Országgyűlés Elnöke és a Külgazdasági és Külügyminiszter pályázatot hirdet Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel az egyetemek és főiskolák hallgatói számára.

  A pályázatról: parlament.hu    www.facebook.com/orszaggyules

   

  •  2014. szeptember 8.

  A NYEOMSZSZ  tisztújító közgyűlése

  2014. szeptember 5-én, Felsőpulyán (Oberpullendorf) tartotta a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége tisztújító közgyűlését. A következő három évben a Szövetséget az alábbi elnökség irányítja: dr. Deák Ernő - elnök, Bihari Szabolcs és dr. Klement Kornél alelnökök, valamint Aluuan Gabriella, Lindop Márta, Lukácsfy Kristóf, Szennyessy László, Urbán Ákos és Wurst Erzsébet  vezetőségi tagok.

   

  • 2014. augusztus 26.

  Külhoni Magyarságért Díjat kapott a SMOSZ Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesülete

  Augusztus 20-a tiszteletére tizenegy szervezet képviselője, illetve személyiség vehette át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól augusztus 19-én Budapesten, a Parlamentben.

  2011 óta minden évben olyan személyeknek, illetve szervezeteknek adják át az elismerést, akik a Szent István-i örökség továbbörökítői, akik a határokon túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági életben kiemelkedő tevékenységet végeznek.

  A kitüntetett svédországi Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesületet a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége alapította 1996-ban azzal a céllal, hogy évente rendezzen anyanyelvi táborokat, valamint szakmailag hangolja össze a svédországi magyar anyanyelv oktatását. A 9-10 napos anyanyelvi táborok témája minden évben egy magyar történelmi kor, mely kiegészül a Kárpát-medence földrajzának oktatásával. Idén Hunyadi Mátyás és kora volt a fő téma.

   

  •  2014. július 28.

  A FELSŐPULYAI  XIII. „KUFSTEIN“ TANÁCSKOZÁS:  "HÁBORÚ ÉS BÉKE"
  (Az I. világháború (1914-1918) előzményei, lefolyása és következményei)

  2014. szeptember  6-7-én, szombat-vasárnap

   

  • 2014. július 20.

  A NYEOMSZSZ  tisztújító közgyűlése

  A tisztújító közgyűlés helye és időpontja: Felsőpulya (Oberpullendorf), Ausztria, 2014. szeptember 5, 9:00 óra

  A közgyűlésre meghívót kaptak a tagszervezetek küldöttei (országonként két-két küldött), a NYEOMSZSZ  tisztségviselői, valamint a franciaországi és a norvégiai szervezetek képviselői.

  Vendégünk lesz Potápi Árpád államtitkár és Szilágyi Péter kabinetfőnök, valamint a Körösi Csoma Sándor program 20 nyugat-európai ösztöndíjasa.

   

  • 2014. június 25.

  A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma végleges pályázata a magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2014/2015-ös tanévben.

  Jelentkezési határidő: 2014. július 22. helyi idő!

   

  • 2014. június 1.

  PÁLYÁZATI ELŐZETES

  A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot fog hirdetni magát magyar nemzetiségűnek valló személyek számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2014/2015-ös tanévben.

  A pályázati kiírás tartalmát a Balassi Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve dolgozza ki, és a pályázatot az Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

  A pályázati előzetest itt lehet elolvasni:

   

  • 2014. január 18.

  MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE KITŰZTE AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK 2014. ÉVI VÁLASZTÁSÁT.

  A szavazás napja: 2014. április 6.

  A SZAVAZÁS 6.00 ÓRÁTÓL 19.00 ÓRÁIG TART.

  Részletes tudnivalók, tájékoztatók:

  Nemzeti Választási Iroda
  Nemzeti Választási Bizottság

   

  • 2014. január 16.

  Az idén 25. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápolva és továbbadva kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.

  Az évfordulón egy nemzeti összetartozást erősítő, új kezdeményezést szeretnénk elindítani, melynek címe:
  EGYÜTT SZAVAL A NEMZET

  A 2014. évi Magyar Kultúra Napján, január 22-én a világ valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével indul útjára a magyar Himnusszal az Együtt Szaval a Nemzet program.


  >> A felhívás teljes szövege itt olvasható >>

   

  • 2014. janár 3.

  Kibővített elnökségi ülés

  2014. január 25.-26.-án Budapesten kibővített elnökségi ülés lesz. A napirenden többek közt olyan fontos pontok szerepelnek, mint az őszi választási közgyűlés előkészítése, a XIII. "Kufstein" tanácskozás, a Körösi Csoma Sándor, Program a Iulianus Program, oktatási kérdések, ezen belül az Őrszavak c. online lap fejlesztése, új egyesületek felvételi kérelmei, stb.

   


   

  2013

   

  • 2013. november 10.

  A Magyar Diaszpóra Tanács két éve dolgozik a világ magyar közösségeinek gyarapodásáért. A Tanács az egységes magyar nemzet szerves részét képező diaszpóra magyarsága képviseletében, a Magyar Állandó Értekezlettel szoros együttműködésben tevékenykedik a diaszpóra és az anyaország kapcsolatának szorosabbra fűzéséért, valamint a magyar közösség identitásának megerősítéséért.

  A III. ülés Zárónyilatkozata     A résztvevők aláíróíve

   

  • 2013. november 5.

  Szimpátia-tüntetések a Székelyek Nagy Menetelése mellett szerte Európában a NEOMSZSZ tagszervezetei, ill. más magyar közösségek által:

              Bécs    Helsinki    London        München    Stockholm    Stuttgart    Zürich

   

  • 2013. október 15.  Nyilatkozat a romániai regionalizáció és a székely autonómia ügyében

  A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) aggodalommal figyeli a romániai regionalizációval kapcsolatos híreket. A nyilvánosságra került tervek alapján egyértelműnek látszik, hogy a román kormány törekvése atömbmagyar székelyföldi terület más régiókba történő beolvasztása, illetve feldarabolása.

  >> Tovább a NYILATKOZATmagyar, illetve angol nyelvű változatára.

   

  • 2013. október 6. Beszámoló a Kőrösi Csoma Sándor Program európai ösztöndíjasai munkájáról

   A magyar kormány által meghirdetett program keretében 11 ösztöndíjas töltött öt vagy hat hónapot Nyugat-Európában. A NYEOMSZSZ szeptember elején megrendezett rigai közgyűlésén több ösztöndíjas is részt vett, és ott merült fel az ötlet, hogy egy cikk keretében mutassuk be a tevékenységünket. A következőkben az ösztöndíjasok fogják bemutatni, hogy mivel is telt el a kint eltöltött idő.

   >> A teljes beszámolót itt olvashatják >>

   

  • 2013. október 4-5.  Finnországi magyartanárok találkozója és továbbképzése

  A budapesti Balassi Intézet, a Finnországi Magyarok Egyesülete és a Finn–Magyar Társaság közösen szervezi meg a finnországi magyartanárok találkozóját és továbbképzését október 4-5-én a Magyar Kulturális és Tudományos Központban.(Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.)

  A továbbképzés műhelymunkái két csoportban zajlanak: MID = magyar mint idegen nyelv (finneknek), MSZ = magyar mint származásnyelv (magyar gyermekeknek).

  A Balassi Intézet részéről Gordos Katalin (MID) és Maróti Orsolya (MSZ), az Őrszavak képviseletében - az FME meghívására -  Lengyel Ferenc (MSZ) tartanak előadásokat.

  >>A részletes program>>

   

  •   2013. szeptember 25. Megjelent az Őrszavak szeptemberi (V. évfolyam, 19.) száma

   

  • 2013. szeptember 9.  A NYEOMSZSZ 12. közgyűlése

  A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) 2013. szeptember 7-én Rigában tartotta 12. évi közgyűlését, amelyen 11 országos szervezet képviselői vettek részt. Répás Zsuzsanna, helyettes államtitkár; Potápi Árpád, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke; Ékes Ilona, parlamenti képviselő; Márky Zoltán, az Országgyűlés Külügyi Igazgatóságának főosztyály-vezetője; Balogh László, Közszolgálati Közalapítvány elnöke; Dobos Menyhért, a Duna TV vezérigazgatója; dr. Csermák Zoltán, MTVA képviselték a hivatalos Magyarországot.

  >> Bővebben a közgyűlésről szóló tudósításban, ill. a Zárónyilatkozatban

   

  • 2013. augusztus 8.  Meghívó a NYEOMSZSZ 12. közgyűlésére

  A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) 12. közgyűlését idén a Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága szervezi.
  Helyszín: Riga, Lettország
  Időpont: 2012. szeptember 7. (szombat), 9.00 óra

  A közgyűlésen, amelyre magyarországi meghívottakat is várunk, a Szövetség tisztségviselői mellett minden országos tagszervezet 2-2 választott küldöttel képviseltetheti magát. 

   

  • 2013. július 17.  Pályázat magyarországi ösztöndíjas felsőoktatási előkészítő képzésre


  A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas képzésre a 2013/2014-es tanévben.
  Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a Balassi Intézet felsőoktatási előkészítő képzése a 2013/2014-es tanévben a 2014. évi tavaszi érettségi időszak emelt szintű érettségi vizsgáira készíti fel a hallgatóit. A hallgatók saját hozott és a magyarországi érettségin szerzett pontjaikkal vesznek részt a 2014. évi felvételi eljárásban!
  Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el a pályázati felhívást és pontosan töltsék ki a pályázati adatlapot!
  A pályázatok beadási határideje: 2013. augusztus 12., közép-európai (CET) idő szerint 15.00  óra.
  A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2013. augusztus 12.a pályázati felhívásban megadott posta cimemre:

  Wurst Elisabeth, A 1230 Wien, Ketzergasse 376-382/2/2. Austria

  A pályázat további feltételeit, valamint a pályázattal kapcsolatos egyéb tudnivalók teljességét a pályázati felhívás teljes szövege tartalmazza, mely a www.kormany.hu (Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatai között) és az ŐRSZAVAK honlapján  elérhető.

  Pályázati felhívás    


  •   2013. júinius 15. Megjelent az Őrszavak júniusi (V. évfolyam, 18.) száma

   

  • 2013. május 10. Nyugati magyar tanár- és óvodai képzés Veszprémben

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Külhoni Magyarok Osztálya támogatásával 2013. augusztus 25-től 2013. augusztus 31-ig ismét megrendezésre kerül a Nyugati Magyar Tanár- és Óvodai képzés Veszprémben a Pannon Egyetem - Modern  Filológiai és Társdalmtudományi Kar - Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetében. Jelentkezés 2013. május 31-ig.

  Értesítő  

  • 2013. április 19-21. A Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége II. Találkozója São Paulóban

  Április 19-21. között a brazíliai São Paulóban rendézték meg a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége (LAMOSZSZ) - a NYEOMSZSZ stratégiai partnerszervezete - II. Találkozóját. A gyűlésen, melynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a világ magyarságát képviselő számos szervezet, illetve vendég vett részt.

  [Sajtóközlemény]  [MTI-híradás]  [A NYEOMSZSZ elnökének beszéde]   [Zárónyilatkozat]

   

  • 2013. március 15.  Megjelent az Őrszavak 2013/1. (V.évfolyam 17.) száma: www.orszavak.org
  • 2013. március 10. - Üzenet Székelyföldre:

            - A NYEOMSZSZ Nyilatkozata Románia tervezett regionalizációjával és a marosvásárhelyi autonómia-tüntetéssel kapcsolatban
            - A SMOSZ és az FME közös levele a helsinki és a stockholmi román nagyköveteknek magyarul, románul

  • 2013. január 16. A decemberi kísérleti adás után állandó havi műsorral jelentkezik a Duna World.
   Az Öt kontinens – egy nemzet a világban élő magyarok mindennapjaival, ünnepeivel ismerteti meg a nézőket. A magazin tematikája a sport világától a tudományos programokon át a kulturális és művészeti életig terjed.

  •  2013. január 15. Nemzeti Regiszter: Kőrösi Csoma Sándor Program: Pályázati felhívás Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjra
  •  2012.december 15. Megjelent az Őrszavak decemberi (IV. évfolyam, 16.) száma